Familia: Cyprinidae; Subfamilia: Leuciscinae; Genus: Alburnus

Denumire in alte limbi:  Engleza: Common bleak; Olandeza: Alver; Rusa:Уклейка

Denumiri populare:

Oblete, Albişoară, Albulet, Albisor, Albete, Belnita, Balaie, Balos, Balac, Boblete, Logă, Snetzi, Oblet de Dunare, Oclei, Ticlan

Descriere:

    Este un peste de talie mica, cu  lungime cuprinsa intre 10-15 cm (foarte rar poate ajunge pana la 22 cm.) si o greutate de 20-40 g, femelele fiind mai mari comparativ cu masculii. Format fusiform, cu capul alungit si puternic comprimat medio-lateral, mic, cu ochii mari, situati in jumatatea anterioara a capului. Fruntea inalta si convexa, botul scurt, gura mica oblica in sus, usor superioara. Gura are mandibula inferioara mai lunga decat cea superioara, fiind o adaptare la modul de hranire. Marginea inotatoarei dorsale este dreapta sau usor concava, la fel ca si anala, caudala adanc scobita, cu lobi egali. Inotatoarele sunt incolore, si pot prezenta pete rosii pe timpul perioadei de imperechere.   
    Corpul este acoperit de solzi cicloizi subtiri, care se desprind foarte usor. Culoarea este pe spate verzuie cu tente de albastru si reflexe metalice. Părţile laterale şi abdomenul sunt argintii, culoare datorata datorata solzilor.
    Nr. solzi pe linia laterala: (47) 45-52 (53)
    Numarul de radii / inotatoare:

  • pectorale: 16-17 in total (adii simple + ramificate);
  • ventrale: 10-11 in total;
  • anala: 17-20 in total (14-17 radii ramificate), marginea analei este usor concava;
  • dorsala: 9-12 in total (8-9 radii ramificate), marginea dorsalei este relativ dreapta.

     Insertia inotatoarei dorsale este posterioara insertiei ventralelor si se termina inainte de insertia analei.

     Abdomenul prezinta intre inotatoarele ventrale si anus o carena, acoperita in partea anterioara cu solzi carenati (solzul carenat este usor indoit si are o muchie pe linia mediana).
     Prezinta variabilitate de forma, mai ales din p.d.v. al inaltimii si al grosimii corpului.

 Raspandire

      Obletul este un peste vioi, care traieste in bancuri, spintecand in grup oglinda apei in timpul inotului. Aceasta se intampla in special cand este atacat de avat, caz in care fuge cu mare repeziciune, in asemenea momente bancul numeros poate fi observat de la distanta brazdand suprafata.
      Răspândit în toate apele dulci, curgatoare sau stătătoare, cat si în bazine de acumulare, preferând zonele curate, cu putina vegetatie, oxigenate şi cu adâncimi mari.
      In Romania, traieste in Dunare, balti si lacuri precum Lacul Snagov, Lacul Razelm, Lacul Siutghiol,etc.
      Peste de cârd, obletul este permanent în miscare. Preferã, îndeosebi vara, locurile în care se întâlnesc curenti, care aduc o cantitate mai mare de insecte
      Primavara îl vom gasi în mal la 4-5 m distanta sau ceva mai departe, iar vara îl vom regasi în larg, între 10 cm si un metru adâncime.
      Vara  se retrage la apa adânca facând astfel ca momirea si prinderea lui sa devina o adevarata arta.

 Hrana

       Obletele este un peste care se hraneste indeosebi in straturile superioare ale apei.
       Traieste in bancuri, inotand aproape de suprafata, foarte atent la ceea ce cade sau pluteste pe apa.
       Se hraneste cu insecte mici cazute în apa, dar prefera larvele rosii de chironomus, viermusii, planctonul, insectele acvatice si larvele lor, precum si crustaceele.
       La randul lui , reprezinta hrana pentru alte specii ca de exemplu:Stiuca, biban, somn,etc.
       Musca nu atat de foame, cat din curiozitate precum si din spirit de concurenta fata de semenii sai.

 Inmultire

      Pentru reproducere se îndreaptă spre bălţi sau afluenţi mai mici sau urcă spre zona scobarului, unde la temperaturi de 18-20° C, în perioada mai-iunie depune 300000-400000 icre lipicioase şi mici, cu diametru de 1,2-1,4 mm, pe vegetaţia inundată.
      Atinge maturitatea sexuala la 3-4 ani, iar depunerea pontei are loc in perioada aprilie-iunie.
      In perioada de reproducere exemplarele din habitatul marin migreaza in raurile aferente, iar cele din lacurile colinare-piemontane in zonele litorale, putin adanci si cu bental pietros al apelor de munte.
      In perioada de reproducere, masculii formeaza butoni nuptiali.
      Icrele de 1,4-1,6mm, in numar de 15-23 mii, sunt depuse pe substratul pietros, in urma unui ,,dans" nuptial spectaculos.

 Pescuit

      Este un peste aparent fara valoare pentru pescarii experimentati care cauta exemplare deosebite dar pentru cei care doresc in primul rand activitate pe malul apei sau pentru cei ce sunt pescari in devenire, reprezinta principal atractie.
     Obletul este un peste care nu pune probleme, fiind usor de capturat primavara când, flamând dupa hibernare, cade usor în cârligul unditarului.
     Obletul este hrana pentru stiuca, salau, avat, somn si alti pesti rapitori, si e folosit ca nada pentru carlig de catre pescarii sportivi. O bucata din coada obletului se foloseste si pentru nadirea carligului la pescuitul cleanului.
     Pentru a-l prinde cu undita, avand in vedere ca umbla mereu in bancuri, locul de pescuit trebuie bine nadit in prealabil. Obletul face obiectul unui pescuit de mare finete si de mare viteza.
     Fiind un peste mancacios, musca toate momelile marunte oferite cu pricepere. Uneori se pescuieste chiar langa mal, alteori la 4-5 m sau la o distanta si mai mare.
     Pentru prinderea lui sunt preferate vergile usoare cu varf sensibil, fir foarte subtire si carlige mici.
     Firul subtire, de 0,8-0,10, este cel mai potrivit; varful vergii trebuie sa fie de 2-3 mm grosime si sensibil. Se folosesc carlige de 18-24, pluta subtire de 3-4 mm de cele mai multe ori este util un model fara antena. Plumbul mic de genul alicelor aranjat longitudinal pe fir (in functie de pluta este de preferat o singura alica).
     Deoarece pescuitul acestui peste necesita multa activitate, mai exact aruncarea si recuperarea se face permanent, este necesara o varga usoara, cu o lungime de maxim 4 m., este de inteles ca se alege aceasta varga pentru a nu obosi mana pescarului. De asemenea firul trebuie sa fie cat lungimea vergii pt ca atunci cand prindeti un peste acesta sa poata fi recuperate usor cu mana la scoaterea lui din apa.
     Momeala cea mai folosita la pescuitul obletelui este viermusul. Este atat preferat de acesta cat si greu de furat de pe carlig si rezistent la lansari repetate. Se mai pot folosi rame mici, libelule, cu inconvenientul ca aceste momeli vor trebui inlocuite la 2-3 pesti prinsi
      Nada se adapteaza sezonului. Se folosesc viermusi, larve de Chironomus (viermele rosu de namol, denumit impropriu “libelula”), musca de casa, cocoloase de paine cu diferite adaosuri si materiale colorante.
      Se mai pescuieste si cu struna neplumbuita, avand pe carlig musca de casa. In felul acesta pestele se poate pescui rapid pentru a-l folosii ca nada pe carlig.

Specii asemanatoare:

  • Oblete Mare(Chalcalburnus Chalcoides) - nr. mai mare de solzi in linia laterala 58-68.
  • Juvenilii Avatului (Aspius aspius) care se deosebesc de obletul mare prin: coltul gurii atinge sau chiar depaseste linia ochiului; marginea inotatoarei anale este puternic concava.
  • Cleanul mic (Leuciscus leuciscus); Cleanul (Leuciscus cephalus); Cleanul dungat (Leuciscus souffia agassizi); Vaduvita (Leuciscus idus); totate aceste specii au mai putin de 11 radii ramificate in inotatoarea anala.
  • Fufa (Leucaspius delineatus) 5-12 solzi pe linia laterala.
  • Babusca (Rutilus rutilus) nr. solzi / linia laterala (39) 40-43 (44); irisul portocaliu.

Protectie

Specia Oblete Mare(Chalcalburnus Chalcoides) este trecuta ca specie cu importanta ecologica in urmatoarele documente:

  • Ordonanta 642/2005,
  • Conventia de la Berna,
  • Directiva HLS